петък, 1 август 2014 г.

„Да съм прав – винаги”!

Смит Пирсъл е писал – „Въпреки че всички сме несъгласни един с друг, всеки от нас е прав”.
Какво означава „искам да съм прав”?
Да сме състоятелни /постижения, усилия/.
Да сме победители.
3.Начин да се подхрани себелюбието и да се убедим, че не сме посредствени.
Да сме прави означава още:
да сме най-добри от всички
прав съм, значи съществувам
в безопасност сме
нещо съм
4.Не ни е достатъчно да сме прави, необходимо ни е да докажем, че другите грешат.
Да грешим означава:
да сме смазани
да загубим
все едно да умрем
Кога е важно да сме прави?
1.В отношенията си с другите хора, особено с близките – Иска ни се да възприемат нещата така, както ние, да ни възприемат така, както ние бихме искали да се представим. Ако не се получи – пращаме ги по дяволите, а ние оставаме сами с правотата си – обидени, нещастни, неудовлетворени, самотни – но прави.
2. За своите убеждения и възгледи – Във всеки от нас е заложена потребността нашите очаквания да бъдат потвърдени, да се убедим, че мислите и предположенията ни са били правилни – дори и в лошите такива. Който търси, намира. Ако вярвам, че хората са лоши, това означава, че искам да се окажа прав и разбира се, ще попадам на такива.
3. В постъпките си – Някои хора правят и продължават да правят едни и същи грешки. Ако престанат да ги правят, ще значи, че признават поражението си, а да признаят, че не са били прави – никога.
Така че, когато се окажем прави в принципите, убежденията си, се чувстваме доволни, често несъзнавано. Т.е., да сме прави, е по-важно от отношенията, щастието, нервите, здравето, дори от успеха или живота.
Хората, които са хронично прави за всичко, по правило са самотни, никой не ги разбира или обича. Има хора, които са хронично обидени – на всичко и всички – но пък са прави. Хронично болни, но прави.
Правотата и оправданието са близнаци /общ корен прав/. Когато се оправдаваме, искаме да се окажем прави и тогава друго няма значение. И.......има две гледни точки – нашата и погрешната.


Няма коментари: