петък, 2 май 2014 г.

Откъс от „Фантастичните победи на модерната психология” – ПИЕР ДАКО

„Изтощаващите хора могат да бъдат наречени консуматори на енергия. Изявяват се най-често в семейната среда: преди всичко, защото съжителството е най-продължително и подчинено на морални кодекси, на абсолютно уважение, на всевъзможни забрани, включително нетърпимост към най-малката проява на враждебност и т.н.
Кои са тези хора? Срещат се толкова често, скрити са под толкова маски, че съм се отказал да ги броя. Така или иначе, белязани са с един и същ фабричен щемпел: нуждата да доминират! Това са всички властни хора с диктаторски наклонности, маниаците, прекалено взискателните, придирчивите и в най-дребните неща, сърдитковците, ревнивците, мнителните, ненавистниците…
Изтощаващите хора имат различни маски, нали така? Колко са тези, които прикриват нуждата си да доминират под маската на прекалената „доброта”? Въпреки че е несъзнаван, механизмът е много изтънчен. Някой от близките ви потиска и вие изпитвате смътна емоционално заредена враждебност. Но ако този човек е „изключително добър” към вас, как ще се освободите от затаената емоционална враждебност? И тогава се появява изтласкването с целия си блясък…Също толкова често се срещат и хората, които се правят на „мъченици”, за да могат по-лесно да постигнат желаното. Колко са тези, които бдят над децата си като квачки? Колко майки съзнателно пречат на синовете си да станат мъже и правят всичко, за да си останат те малки момченца?...
Кога изтощаващите хора изяждат енергията на тези, с които съжителстват? На първо място, когато е невъзможно да се отприщи емоционалната враждебност. Впрочем всеки, който изпитва силна нужда да доминира, е невротизиран. Това доминиране за него се  отъждествява с механизъм за вътрешна сигурност. Адаптирането към този вид хора е не само трудно, но изисква също така непрестанни промени и пренагласи. С тях не съществуват определени жизнени навици. Човек непрекъснато е нащрек, напрегнат. Не бива да забравяме, че този вид съжителстване продължава с години. Можем ли да си дадем сметка за терзанията, бунтовете, преглътнатия гняв, послушанията, предизвикани от тези консуматори на енергия, които те карат да трепериш от яд?

От какво се оплакват хората, които съжителстват с тях? Все от едно и също: постоянно изтощение, подценяване или унищожаване на личността, невъзможност да си това, което си в действителност, липса на непринуденост, непрестанно и предвидливо пресмятане на всяко действие и жест, подценяване и фрустрация, отнемане на възможността за поемане на отговорност.”

Няма коментари: