четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Прекратяване

Често прекратяването на една връзка предизвиква силно болезнени преживявания. Има хора, за които справянето с тях изисква дълъг период, понякога продължаващ с години. Предъвкват случилото се, търсят обяснения, изпитват съмнения и се терзаят от чувства, нарушаващи или направо разрушаващи живота им. Да, има смисъл в това да намерим причините за раздялата, но само и единствено тогава, когато те биха помогнали за собственото ни емоционално възстановяване и личностно израстване, защото – в една връзка са двама и всеки носи отговорност за качеството и съдържанието на тази връзка.
И все пак – ето няколко съвета към хората, преживели тежка раздяла, но пък желаещи да продължат напред, освободени от измъчващите ги преживявания –

1. Спрете да се питате защо преди той/тя ви е обичал, а сега не.
2. Продължете с ежедневните си занимания.
3. Не си позволявайте да ви завладее мисълта, че вие лично сте се провалили – напълно, щом връзката е приключила.
4. Дайте си време, дори си го определете, в което да „изкарате” гнева и болката си, защото ако не го направите, те ще ви разядат отвътре.
5. Откажете се от опитите да го/я убеждавате, че прави грешка, като ви оставя, че вие сте правилната жена/мъж за него/нея. Така при вас единствено би го върнала нуждата му/й от вас, но не и заради самия/самата вас.
6. Не правете от бившия/бившата олицетворение на лошото и злото, защото ако е така, какво тогава ви е накарало да сте с подобно изчадие и защо страдате, че се разделяте.
7. Говорете за чувствата си с близки за вас хора, но не прекалявайте, защото ако в началото получавате съчувствие, по-късно може да предизвикате досада.
8. През този период направете необходимото, за да се поглезите, приласкаете и правете всичко онова, което не сте могли, докато сте били заедно.
9. И накрая – дръжте се така, както бихте искали да се чувствате. Вярвайте, че ако известно време си повтаряте добри мисли за вас, те ще станат реални и ще се проявят и в поведението ви, и в отношението към вас самите.

14 коментара:

hotel Batihan каза...

много полезна информация и съвети, благодарим Ви, поздрави и до скоро

почивка в тайланд каза...

На думи звучи доста лесно, но е трудно да преживееш раздяла след дълга връзка. Приятеля ми реши да се разделим след 5 години. За мен това е много време, не го обвинявам, не го мразя, защото той беше смелия, който тегли чертата. Връзката ни беше изчерпана, а ние твърде променени, но е много трудно да кажеш край след толкова дълго време. Все още ми липсва...

Анонимен каза...

Трябва и статия за другата "страна на медала"...Преди години аз прекратих почти десет годишна връзка и все още не мога да си го простя. Раздялата може да е еднакво тежка и за двете страни.

доставка на алкохол каза...

Раздялата не е лесна, но пък аз познавам доста двойки, които се събират след месеци, дори година и са по-щастливи от преди...

море в турция каза...

Наистина е трудно да прекратиш дълга връзка дори и ако негативните чувства са повече от положителните. Имала съм сравнително не чак толкова дълга връзка, по-малко от година, но бях толкова заслепена и влюбена, че когато той ми каза, че между нас не върви бях шокирана. Изпълних се с омраза. Той замина да работи и живее в чужбина и като чели го бях забравила. Но след време излезе фейсбук и случайно го намерих, в мен пламнаха стари чувства. Но след известно писане помежду ни разбрах, че той не е човека. Просто не сме един за друг, била съм заслепена от някакъв идеал, който съм се опитвала да наложа върху неговата личност. И си дадох сметка, че той е постъпил много правилно като прекрати нашата връзка. Чак тогава така да се каже "го пуснах да си отиде" от сърцето ми.

доставка на алкохол каза...

Прекратяването на дълга връзка е особено болезнено, поне за мен. Веднъж ми се е случвало и знаеш какво е добре да правиш или не като да се питаш защо така стана, но е трудно да го направиш наистина...

Анонимен каза...

Да разбереш,че нещото за което толкова си се борил и си го желал е може би безвъзвратно отминало,да знаеш, че си допуснал грешки,да се обвиняваш непрекъснато е страшно терзание.Особено когато се е намесил и трети човек и ти имаш вината това да стане.Да продължаваш обаче, да се надяваш, да тръпнеш в очакване, да правиш опити връзката да се поднови и то цяла година е вече нещо наистина смазващо.И да виждаш,че всъщност нещата май не се получават, а толкова да искаш този човек.И да го виждаш всеки ден, работейки на едно и също място.Бих казал,че наистина е ужасно...............

рокля каза...

Статията е много добре написана и съветите, които давате са идеалните.Определено през този период трябва да направим необходимото, за да се поглезим, и да направим всичко онова, което не сме могли, докато сте били заедно.По една или друга причина, той не е е искал, не сте имали нужното време и така.За жалост когато настъпи една раздяла, в повечето случаи едната страна е страдаща.Но тя страда по скоро от това, че е допуснала някой който да й ги стори, а не заради самата раздяла.Човек има много качества, но две от тях- гордост и достойнство играят важна роля в процеса на забрава.Просто трябва да се усмихнем и да продължим.Да си извадим поука, без да човъркаме , защо , как, кой.

нова година Лондон каза...

Прекратяването на каквото и да е винаги е тежко, особено щом става дума за една дълга връзка.

интернет супермаркет каза...

Съгласна съм, че трябва да спрем сами да се самонавиваме за случилото се а просто да продължим на пред , тези неща като "Дайте си време, дори си го определете, в което да „изкарате” гнева и болката си, защото ако не го направите, те ще ви разядат отвътре.5. Откажете се от опитите да го/я убеждавате, че прави грешка, като ви оставя, че вие сте правилната жена/мъж за него/нея. Така при вас единствено би го върнала нуждата му/й от вас, но не и заради самия/самата вас.
6. Не правете от бившия/бившата олицетворение на лошото и злото, защото ако е така, какво тогава ви е накарало да сте с подобно изчадие и защо страдате, че се разделяте."са много важни, особено да не превърнем всичко към омраза и злоба, това е ужасно.Хубава статия.

екскурзия египет каза...

Много полезна статия и само човек,който е бил в това положение може би ще разбере точките.На мен лично ми харесват тези трите " Не си позволявайте да ви завладее мисълта, че вие лично сте се провалили – напълно, щом връзката е приключила.4. Дайте си време, дори си го определете, в което да „изкарате” гнева и болката си, защото ако не го направите, те ще ви разядат отвътре.5. Откажете се от опитите да го/я убеждавате, че прави грешка, като ви оставя, че вие сте правилната жена/мъж за него/нея. Така при вас единствено би го върнала нуждата му/й от вас, но не и заради самия/самата вас." каквото било било, живота продължава и трябва да се гледа на положителната страна на нещата.Просто така е трябвало да се случи.

екскурзии Португалия каза...

Да, може би понякога наистина има смисъл в това да намерим причините за раздялата, но само и единствено тогава, когато те биха помогнали за собственото ни емоционално възстановяване и личностно израстване.Все пак който търси намира и можем да се хванем за съвсем малка незначителна клечка. В една връзка са двама и всеки носи отговорност за качеството и съдържанието на тази връзка.Напълно съм съгласна с това твое изказване. Съветите които даваш са интересни и може би са породени от собствен опит, благодарим за тях, доста са добри.

доставка на препарати каза...

Много хубава статия, радвам се че попаднах на нея сега." Говорете за чувствата си с близки за вас хора, но не прекалявайте, защото ако в началото получавате съчувствие, по-късно може да предизвикате досада.8. През този период направете необходимото, за да се поглезите, приласкаете и правете всичко онова, което не сте могли, докато сте били заедно.9. И накрая – дръжте се така, както бихте искали да се чувствате. " за тези неща съм напълно съгласна, и много добре кратко ясно и точно са наистини, все пак живота си продължава и ще намерим щастие с друг.

лятна занималня каза...

Честно казано отдавна не си задавам въпроса защо ме е обичал преди, а вече не. Но си остава въпроса кога точно нещата започнаха да се влошават? Връщам лентата назад и не мога да намеря конкретен момент... може би рутината убива една връзка... Но съветите, които са изброени са много добри. само дето в началото ти е трудно да спреш да мислиш за причината, трудно е да приемеш, че си сам от днес. Въпреки, че нещата не са вървели и е настъпил момента за окончателна раздяла е трудно да приемеш, че този човек няма да е повече до теб. Трудно е и да спреш да си задаваш въпроса какво трябваше или не трябваше да направя, за да не се стига до тук.. Но е важно първите дни да не се чувате изобщо, така по-лесно човек приема новото положение.