четвъртък, 18 август 2011 г.

Смит Пирсъл е казал – „Въпреки, че всички сме несъгласни един с друг, всеки от нас е прав”.

И ако се вгледаме в околните, а и в нас самите, ще видим, че това е точно така – в повечето случаи /за съжаление/. Всеки иска да е прав, но защо? Въпреки че това може да води до непреодолими, неразрешими и разрушителни конфликти понякога. Въпреки че може да си останем единствено със своята правота, но сами. Въпреки че нашата правота се оказва „по-важна” и може да ни коства отношенията, щастието, нервите, здравето, успеха, дори живота. Е, но нали сме постигнали „най-важното” – прави сме. Нелепо – за така наречения „венец на еволюцията – ЧОВЕКЪТ”, претендиращ за най-висшето, а и разумно същество.
Получава се така, че има две гледни точки – нашата и погрешната, която винаги е на другите. Нашата отразява нас, убежденията ни, себелюбието ни, опита ни, възгледите ни – т.е. ние до такава степен се идентифицираме с нея, че изоставянето й или подлагането й под съмнение сякаш застрашава целостта и съществуването ни. Затова ни е важно не само ние да сме прави, но и другите да грешат. Ако се окаже, че грешим – това се преживява като загуба, все едно сме нищо, не се чувстваме в безопасност, едва ли не „умираме”.
Кога е нужно да сме прави? –
В отношенията си с другите /особено с най-близките/ -
Иска ни се те да възприемат и нас, и всичко така, както ние искаме да го представим. Искаме пълно приемане, нищо че може да говорим или правим неразумни неща. Ще ги пратим по дяволите, ще бъдем разочаровани, обидени и самотни, но прави. А ако ни предлагат нещо ценно !?
За своите убеждения и възгледи –
Във всеки съществува нуждата и нагласата да се потвърждават очакванията, мислите и предположенията му – независимо добри или лоши. Е, който търси, намира. /Ако някой вярва, че всички хора са лоши, това ще означава, че иска да се окаже прав и вероятно ще попада на такива/.
За постъпките си –
Често хората се въртят в омагьосания кръг на едни и същи грешки. А ако постъпваме по един и същи начин, ако правим едни и същи грешки, няма как да очакваме различен резултат. Но ако пък престанем да повтаряме грешките си, то това би означавало да признаем поражението си, т.е. че не сме били прави.
Както има хронични болести, така има и хронично прави за всичко хора. Те обаче по правило са самотни и хронично обидени – никой не ги разбира, никой не ги обича, но пък са прави.
Е, който иска да има добри и пълноценни отношения, да живее в хармония със себе си и другите, с уважение и толерантност към различното, може би ще замисли върху написаното.9 коментара:

Ziz Aziz каза...

Nice article,like it

Upcoming Movies of July 2016

Анонимен каза...

Nice artikel..

how to apply mathematical hope to

Good Acne Cure каза...

Great article! That is the type of info that are supposed to
be shared around the net. Disgrace on the seek engines for now not positioning this put up higher!

Unknown каза...

Your article gave me useful information. thank you
here is my website...

Natural Ways delay menstruation
Signs bodies of water shortage
Know the 10 signs of obsessive compulsive disorder
Lower cholesterol by eating cucumber
High uric acid: Symptoms and causes
Arti tahi lalat di wajah
Health News and Health Alerts in Medical
Cara meluruskan rambut pria
Cara mengatasi rambut rontok
Cara menambah followers ig

Manfaat, Khasiat, Dan Info Kesehatan каза...

Information really really help me, because really as I hope to be found .. hopefully your future can provide more knowledge and useful info like this, thank you friends .. hope you always the spirit ...

==============================================

Lihat Sinopsis Film Terbaru
Rekomendasi, Sinopsis, dan Info Anime Terbaru
Kumpulan Desain Minimalis Rumah Dan Properti
Kumpulan Tempat Wisata Di Berbagai Daerah
Khasiat, Manfaat Dan Berbagai Info Untuk Kesehatan

barokah каза...

Artikel yang bagus...
Visit back please...
biaya umroh bulan desember
biaya umroh bulan januari
biaya umroh bulan maret
biaya umroh bulan april
biaya umroh bulan mei
biaya umroh bulan ramadhan
biaya umroh bulan februari
biaya haji onh plus
keutamaan umroh
Thank you...

Анонимен каза...

Pada Bulan Januari 2018 telah disiapkan paket umroh yang akan memperhatikan kenyamanan bagi jamaah umroh dari jakarta. Pada paket umroh januari 2018 ini, fasilitas yang dipilih berorientasi kepada kenyamanan jamaah umroh dari jakarta saat melaksanakan ibadah umroh. Baik dari segi pesawat yang digunakan dan hotel yang ditempati di mekkah dan madinah berdasarkan keinginan untuk memberikan kenyamanan bagi jamaah umroh bulan januari 2018 dari jakarta. Selengkapnya dapat dilihat di musti5.blogspot.com. Terima kasih.

Tyan Aditya каза...

tips yang sangat membantu
Cara Mudah Flash Smartphone Menggunakan SP Flashtool

Анонимен каза...

Wow Great post, please visit back

Greatest Violinists
Trik seo
Easy Tutorials
Nasi goreng
My Simple Tricks