сряда, 19 ноември 2014 г.

Типове хора, създадени от влиянието на личността на бащата



1.      Авторитарен тип – резултат е от възпитание, при което от детето се е изисквало послушание и покорство чрез натиск, принуда, наказания, забрани, унижения. /Това е т.нар. от Басюони „черна педагогика”/ Такива хора са пречупени отвътре, следователно безволеви, несамостоятелни, т.е., безотговорни. Идентифицират се с агресора, имат садистични наклонности и затова насочват навън деструктивната си агресия – към по-слаби, изявени, другомислещи. Тиранични са, но с огромно чувство за малоценност и нищожност. Поради липсата на истинска психична сила търсят компенсирането й като доминират над другите. Понякога това се проявява под маската на прекалена грижа и „доброта”, като обсебват, задушават, изсмукват жизнените сили на околните. Това, което поддържа този модел, е потискането на спонтанните чувства. Наблюдава се стремеж да се живее без емоции – от тук и непоносимостта към „слабост” в тях и в другите. Мнителни и предубедени са, както и инфантилни, което се проявява в жаждата им да възхищение.
2.      Конфликтен тип – Ролята на бащата е сведена до минимум – той „отсъства”, слаба и жалка фигура е, без авторитет. Този тип е с мазохистични наклонности, носи огромно чувство за вина -  резултат от гнева към липсващия баща. Недоверчиви и с чувство за малоценност са, постоянно съмняващи се. При тях деструктивната агресивност се насочва навътре – като автоагресия. В резултат на това е вероятно да се отключват депресии и суициди. Носят гняв и завист към всички заради болката си, че са отглеждани безсърдечно от баща, който не им е предложил близост, сътрудничество и опора.
3.      Позитивен тип – Детето е имало баща, който му е създал условия за развитие на самостоятелност, т.е., увереност и отговорност. Този баща не се е нуждаел от покорно и примирено дете, за да се чувства той „силен”. Не се е нуждаел от молбите и хвалбите на детето, за да се чувства утвърден и значим. За този баща детето е било цел, а не средство. Такъв човек израства откровен, дружелюбен, спонтанен, независим, без страх от авторитети, без зависимост от оценката на другите, умее лесно да казва „не”.