понеделник, 7 юли 2008 г.

НАСИЛИЕ, АГРЕСИЯ

Насилие, агресия! Две проявления на човешката същност, които плашат и отвращават. Явления, които са осъждани и заклеймявани, защото унижават и принизяват човешкото достойнство и живот. Където и както да се появят, разделят хората, емоционално или физически и водят до много страдание – за всички – в семейството или в обществото. Търсят се и се предлагат много обяснения за същността им, за причините, довели някого до състояние да проявява насилие и агресия, или пък да ги търпи. За съжаление обаче често причините се свеждат предимно до външни фактори и влияния, които имат своето значение, но по-скоро като провокиращи, отключващи, а не като основни. Така например, не алкохолът е първопричина за насилие, а потискани и нагнетени емоции и чувства вследствие на поведенчески и личностни дефицити, контролът над които намалява при употреба на алкохол. Самата злоупотреба с алкохол е симптом на невъзможност за адекватно и удовлетворително справяне с различни емоционално-психически, личностни и житейски ситуации и бягство от тях. Един дълбоко фрустриран в значимите си потребности човек е и силно малоценен и той ще търси някаква компенсация на тази своя малоценност, която при определени личностни и психологически характеристики е възможно да се изяви и под формата на насилие.

От психологическа гледна точка проявата на насилие и агресия е въпрос на дълбоки емоционални и личностни проблеми и конфликти. С понятието агресия обаче доста се спекулира, така че то има нужда от известна реабилитация. Употребява се като че ли в единствен смисъл на насилие. Ако е така, защо тогава например в спорта агресивното поведение на играчите се утвърждава не само като приемливо, но и като предпочитано и печелившо за крайния резултат? Защото агресията, по своята истинска същност, не е единствено насилие. Тя преди всичко е активност, действие, движение и промяна. В този смисъл всеки човешки акт, постижение, успех, също са проява на агресивност. Да, това е съзидателната, здравата агресивност, без която е немислимо едно удовлетворяващото ни съществуване. Насилието е деформираното и разрушително лице на агресията и това е проява не на сила, а на слабост – емоционално-психическа и личностна.

Когато човек е способен спокойно, но активно и с необходимата доза твърдост и категоричност да защитава и отстоява своите нужди и права, без да потъпква или унижава тези на другите, то той е здрав в своята агресия. В психологията тази способност се нарича асертивност. Такъв човек се чувства хармоничен, удовлетворен и успешен, запазил своето лично пространство и живот от чуждо посегателство, намеса или нахлуване, но уважаващ и пространството, правата и живота на другите. При липсва на асертивност се проявява един друг вид агресия – садистичната – когато нещастни, неудовлетворени и гневни от собствените си неблагополучия и невъзможност да се справяме и успяваме, някой излива яростта си върху друг, нямащ нищо общо с истинската причина за това. Или пък мазохизмът, при който напълно отсъства всякаква асертивност и който всъщност е автоагресия. Човек, проявяващ мазохизъм, не може да бъде нито здраво, нито садистично агресивен. Той обръща агресията към себе си и става депресивен. В психиатрията крайните състояния на пасивност и агресивност са обединени под името депресия. В живота обаче тези явления не съществуват в такъв изчистен и единствен вид. Депресията представлява всъщност отдръпване от другите и света, от активност, действеност и движение, т.е. от агресивност и затварянето й вътре в нас. Човек става единствено пасивен към околните и присъства в живота им „неприсъствайки”.

Да хвърлим една малко по-различна светлина върху насилието и агресията в семейството, например. Какво води двама души, които в началото на връзката си са се уверявали в обичта си, към отчуждение, враждебност, омраза и насилие? Да не забравяме, че и агресията може да се прояви и като вербална или невербална. Затова и насилието може да е физическо или емоционално-психическо. Възможностите за издевателства и насилие над другия не са малко. Освен това доста е познат онзи модел, в който, след проява на насилие в двойката, има чувство на вина, уверения в обич и желание за опрощаване на акта на насилие. Не участват ли обаче и двамата в двойката в създаването и подържането на такъв модел – естествено, да. И двамата имат своята отговорност за това, но по-скоро става така, че тя се прехвърля на другия или на външни фактори. Това говори за нежелание или невъзможност да се осъзнаят и променят собствените дълбоки вътреличностни конфликти, довели човек до подобни ситуации и преживявания с всичките им последици.

Всеки от нас има нужди, потребности, от чието задоволяване зависи усещането ни за щастие или нещастие. Когато обаче не разпознаваме истинските си нужди, когато дори не ги признаваме, поради наши предразсъдъци, несъвършенства или дефицити, не можем да ги задоволим по начин, по който да се чувстваме щастливи и да не нараняваме другите. По-скоро търсим и го правим с някакви компенсаторни стратегии, чийто краен резултат обаче в никакъв случай не е щастието. Ако един мъж, съпруг и баща е дълбоко фрустриран в тези си роли, но пък вини за неблагополучията си всички други, но не и себе си, ако не се обърне към своята същност с честното желание да промени своите нагласи и убеждения, за да намери истината за случващото му се в живота, то той ще търси онези начини за отприщване на гнева и огорчението му, които могат да се проявят и в насилие. Когато проявява физическа сила, посягайки на жена си или детето си, в неговия деформиран и болен вътрешен свят може би това е проявата на мъжественост, сила и доминантност. Може би този мъж е бил доминиран и контролиран от един деспотичен баща или властна майка, а може би е бил свидетел и на насилие като дете. И как да не се идентифицира с баща си, когато това е бил семейният модел на отношения! Но пък защо след поредния скандал или побой се чувства така виновен, уверява близките си, че ги обича и иска опрощение! Или пък се затваря в себе си, изглеждайки недостъпен, сърдит, враждебен, отсъстващ? Ами неговата съпруга? След поредното унижение и болка, какво я кара да прости и приеме отново насилника в живота си, в леглото си? Може би усещането, че от нейната прошка, благоразположение и благоволение зависи мъжът й? Ами така е, това пък е нейният реванш на дълбоко фрустрираната й личност и женственост. Това е нейната манипулация – с чувствата за вина и разкаяние, изпитвани от мъжа й, с желанието му отново да го приеме, тя си осигурява усещането, че има власт и контролира насилника.

Всичко това обаче много рядко се осъзнава така ясно от двамата. В крайна сметка те са заедно именно защото имат невротичната нужда да са заедно, за да подържат този механизъм. И насилието – под каквато и форма да се е проявило, ще продължава до тогава, докато единият от двамата не осъзнае истинска потребност от онази промяна, която ще преобрази живота му така, че в него да присъстват самоуважението, приемането и признаването на собствената отговорност за собствения живот и щастие.

56 коментара:

Анонимен каза...

Мы предлагаем Вашему внеманию новую теплоизоляцию под названем - "Керамоизол". Керамоизол - современая шумоизоляция, которая поможет избавится от жары , также эффективно устраняет: конденсат и ржавчину. Узнайте подробности у нас на сайте Керамоизол - лучшая теплоизоляция

Анонимен каза...

салют!
как заработать на партнерках =DD 4251

Анонимен каза...

destructive http://blog-eve.ru/ купить иски eve, conquer http://in-eve.ru/ eve rus, cleaner http://actual-eve.ru/ eve оплата, mccain http://o-eve.ru/ eve online isk, handsome http://sky-eve.ru/ купить eve online isk,

Анонимен каза...

think it's film super heros )) 1352

Анонимен каза...

proscar price -)) 8365 cipro drug :-] 9176 premarin provera :) 4273

Анонимен каза...

plavix rash )) 7415 bactrim no prescription :-] 5812 zetia 10mg %) 3486

Анонимен каза...

yasmin pills ))) 3284 lexapro info :-( 7524 live yasmin )) 5724

Анонимен каза...

antabuse implant -)) 6158 imitrex coupons -) 6134 nolvadex )) 8321

Анонимен каза...

antibiotic augmentin !) 1836 wellbutrin and effexor =DD 1486 tylenol children - 5682

Анонимен каза...

yasmin review %PP 6138 online synthroid )) 8521 clomid and pregnancy :-] 2681

Анонимен каза...

infants tylenol ) 3217 zetia medication !) 5248 dilantin drug :-] 4961

Анонимен каза...

салют!
продажа трафика с сайта :-] 3487

Анонимен каза...

cat tylenol :(

Анонимен каза...

tylenol sinus daytime %)

Анонимен каза...

diflucan buy :-(

Анонимен каза...

Тебе изменила жена? Тогда тебе на http://drochatvse.ru/ Размести ее фото и видео На нашем портале более 100000 пользователей ежедневно просматривают фото и видео жен изменщиц. Сочувствуют мужьям, наслаждаются эротическим видео, курьезными случаями, задорным порно, веселыми приключениями любовников.
Ппользователи клуба могут оставлять свои комментарии, drochatvse.ru

Анонимен каза...

effexor libido %)

Анонимен каза...

lexapro for insomnia :-(

Анонимен каза...

buy Bibble cheap :( 367

Анонимен каза...

It is engrossing to presume from this theory and area of its appendix in gambling.
That I be familiar with on every side it - it concerns statistics, is applied to the decision of the nonlinear equations.
Very much the justification to the facer decidedness (for till conditions anybody so plainly expound nothing a smog) interests:
There is a teleshow - the athlete and the leader.
There are three doors. Behind rhyme of them the prize, behind two others is not present.
The chief offers a choosing to the gamester that explanation chooses any of 3 doors (their probabilities are fifty-fifty).
After the realm of possibilities is made, the leader who knows where lies a trophy, opens one of those doors that are not chosen via the player and shows that there the loot is not present. Also suggests the participant to select from time to time again already between 2 doors.
Beyond consideration - how to make it to the player? (In a inception it is specified that it is necessary to replace a desirable, the probability of a prize behind a door on which was specified nearby the player who is doing not supervise = 66.7 %.
Altogether much I mark time for councils or at least references where to look.
As a service to more intersting look http://www.obu.edu/centers/images/index.html

Анонимен каза...

buy CSC cheap ))) 264

Анонимен каза...

TGS Open Inventor 7.1 GCC 3.2.3 LINUX EM64T 53427 %PP

Анонимен каза...

Symantec Norton SystemWorks 2005 (1 cd) 96531 %)

Анонимен каза...

Digital Juice Stack Traxx Ambient Stacks 21 (1 dvd) 95378 ;-)

Анонимен каза...

http://posterous.com/people/YSdhkwv7V4d 16325 %PP

Анонимен каза...

iepazisanas portali ) 94852

Анонимен каза...

iepazisanas seksam ) 26385

Анонимен каза...

Круг кто когда либо сталкивался с сапой задумывался как побыстрей наклепать сайтов которые реально
приносили стипендия и не попали спешно в бан поисковых систем.
Наедаться сайт кто продает базы чтобы сайтов на движке DLE http://www.libertytraffic.ru/shop/.Купив базу
позволительно лихо заполнить сайт контентом кто быстро индексируется яшей и сообразно
результативно продавать ссылки на нем в сапе и других подобных системах.
Реальной с минимальными затратами такой сайт приносит 500 рублей в день.
Базы стоят весьма дешево и их количество в продаже неусыпно увеличивается.

Анонимен каза...

koszmar minionej randki mtv )) 29653

Анонимен каза...

randki sympatia pl :-[[[ 14896

Анонимен каза...

виагра препарат -))







цена виагра 738145
217 виагра в аптеке
виагра 100 5486

Анонимен каза...

принимал сиалис =DD







сиалис сколько стоит 964723
498 дженерик сиалис софт
сиалис дешево 8137

Анонимен каза...

левитра 20 :-]







сиалис левитра цена 547289
429 купить левитру дешево
левитра продажа 7412

Анонимен каза...

randki 02 :)







randka randki 649583
948 krakow randki
randki ilove 1864

Анонимен каза...

однотрахники видео бесплатно -







однотрахники секс знакомства 591473
598 однотрахники ру
однотрахники секс знакомства 6395

Анонимен каза...

Toyota Cruiser100 был представлен широкой публике в 1998 году на автосалоне в Чикаго. Производитель максимально улучшил показатели диагональной,продольной и поперечной жесткости кузова и подвески. Под капотом Toyota Land Cruiser 100 запихнули V-образный восьмицилиндровый двигатель 4,7 литра, развивающий мощность в 235 лошадиных сил. Тойота Land Cruiser 100 считается самым "серьезным" вездеходом от концерна и было произведено около одного миллиона автомобилей.
[url=http://www.comavto.ru/price/?id=4&code=18624&mf=3#picture]расход топлива toyota land cruiser [/url]

Анонимен каза...

Скачать

Быстро скачать

Скачать очень быстро

Скачать одной ссылкой

Скачать торрентом

Самая высокая скорость скачивания

Анонимен каза...

Вот новейшие кинофильмы что я нашла в сети из рабочих

Анонимен каза...

песни тексты песен
[url=http://remuz.ru/165-баста.html]слушать баста[/url]
музыка бесплатно
[url=http://remuz.ru/365-ранетки.html]слушать ранетки[/url]

Анонимен каза...

You'll want to add a facebook button to your blog. I just bookmarked this article, although I had to complete it manually. Simply my $.02 :)

- Robson

Анонимен каза...

Варез - качай всё бесплатно.

Анонимен каза...

Какие нужные слова... супер, отличная идея

Анонимен каза...

Your own article has estаblіshed usеful to me рeгsonally.
It’s really informatiνe and you are obviously reаlly well-informed in this rеgiοn.

You have opened up my perѕonal sight for уоu to varying oρinion of this matteг together with interesting and reliаble content.
Also visit my blog : buy Valium

Анонимен каза...

Your poѕt ρгоvides pгoven bеneficial to myѕelf.
It’s extremely eduсаtiоnal anԁ
you're simply obviously really well-informed in this region. You have opened my own eyes in order to different opinion of this topic with intriguing and solid content.

Also visit my website ... Valium
Feel free to surf my web blog ; buy Valium

Анонимен каза...

Your article featurеs verified uѕeful to me.

It’ѕ very educatіоnal and you are оbviously quite well-іnfоrmеd οf this type.
You have gοt ехpoѕed our face for you to varying vieωs on thiѕ particular matter using intriguing, notable anԁ ѕtrong сοntent mateгial.
Feel free to visit my weblog ... Http://Www.Krudy-Nyh.Sulinet.Hu/Wiki/Index.Php/Viagra_Online

Анонимен каза...

The process is accomplished with just the click of
a button. Or, when we speak of American capitalism, do we mean jobs for our people,
medical care for all of us, decent wages and decent retirements.
Today, Most of newspapers are offering their online editions.
The process of printing conditions requires alteration
of flow from a fan or pump. A Christian newspaperis also associated
with various charitable institutions and churches
and organizes fund raising events to help and aid such institutions.



Also visit my blog post click here

Анонимен каза...

http://clemokfevi.tk/ind/anketa5436.htm Проститутки M. Белорусская - Индивидуалка Маша, не доступен
http://burrighchipve.tk/comments/anketa/74072 Отзывы о девушке lisa, Москва, (967)1305786
http://flicwindecos.tk/checked/anketa/83401 Оценки Аля и Вика, Москва, (903)1970812
http://bhakfocadeath1975.tk/checked/anketa/87269 Оценки Лера, Москва, (905)7867997
http://deiwaltare.tk/ind/anketa49357.htm Проститутки M. Люблино - Индивидуалка ЛизА, Район Люблино.Марьино, +7 (925) 885-88-86

Анонимен каза...

http://lyuscenavfas.tk/ind/anketa79104.htm Проститутки Индивидуалка Элина, +7 (965) 582-02-34
http://clemokfevi.tk/ind/anketa47565.htm#tp33933 Проститутки M. Авиамоторная - Индивидуалка Вероника, +7 (917) 575-86-97
http://diserare.tk/ind/anketa77933.htm Проститутки M. Белорусская - Индивидуалка Надя, Район Центр, +7 (915) 257-56-60
http://congbachessne.tk/ind/anketa75035.htm Проститутки M. Пражская - Индивидуалка ирина, Район юг, +7 (965) 886-91-62
http://clemokfevi.tk/checked/anketa/82672 Оценки Соня и Келли, Москва, (965)3474114

проститутки интим за деньги

Анонимен каза...

Acai Berry Dietary supplements - Far better Than Acai juice extractor hurom?
Screw bands tightly Cover with two-piece lids.

Also visit my website Breville BJE200XL

Анонимен каза...

[url=http://cialitadacip.org/staxyn.html]staxyn drug[/url] http://cialitadacip.org/staxyn.html

Анонимен каза...

[url=http://cialitadacip.org/staxyn.html]staxyn drug[/url] http://cialitadacip.org/staxyn.html

Анонимен каза...

[url=http://cialitadacip.org/staxyn.html]staxyn drug[/url] http://cialitadacip.org/staxyn.html

Анонимен каза...

[url=http://cialitadacip.org/staxyn.html]staxyn drug[/url] http://cialitadacip.org/staxyn.html

Анонимен каза...

[url=http://cialitadacip.org/staxyn.html]staxyn drug[/url] http://cialitadacip.org/staxyn.html

Анонимен каза...

[url=http://cialitadacip.org/staxyn.html]staxyn drug[/url] http://cialitadacip.org/staxyn.html

Анонимен каза...

Every part of London is the fact that the phone you've got the new volume buttons, a redesigned mute switch, and a marble head -- two of the venues. paphos car hire will run out of an amazing beach for sure. It is one of the most valued in Europe.

Here is my web blog; paphos Car hire companies :: aplusfii.fullsetup.com ::